V.31

Lördag igen och vi har gått in i v.31 (30+1)

Bebisen:
Barnets proportioner påminner mer och mer om ett barn som är fött, huvudet är nästan åtta centimeter i diameter och fötterna knappt sex centimeter. Hjärnan växer sig större och börjar få allt djupare veck för att få plats. Barnets hud som tidigare varit skrynklig börjar nu fyllas ut med fett och slätas ut.

Kroppen: Det är vanligt med besvär från ryggen under senare delen av graviditeten. Livmodern är tung och belastningen blir stor på både ben, rygg och bäckenbotten. För att undvika att få trötthetsvärk i ländryggen är det bra att ha en bra hållning och motverka svank. Personer som tidigare haft problem med ryggen löper större risk att drabbas av besvär.
Förutom den naturliga belastning som blir av den ökade tyngden gör graviditeten i sig att ledband, höfter och ryggrad luckras upp genom ett hormon som heter relaxin. Hormonet vidgar bäckenet och underlättar på så sätt förlossningen. Vissa känner stora besvär av foglossning och kan då behöva hjälpmedel i form av till exempel stödbälte. Undvik asymmetriska rörelser som exempelvis att gå i trappor och bära tunga saker.
Om du har extra tungt arbete kan du ansöka om havandeskapspenning nu. Det gör du hos försäkringskassan.
-Graviditeten | | Kommentera |

Jobb-helg

Godmorgon hörrni! Så var det fredag igen då. Tiden rusar verkligen i väg. Känns som att jag skriver det varje dag, men jag trodde att tiden skulle gå otroligt långsamt under graviditeten. Men ack så fel jag hade ;)

I helgen är det jobb som gäller för mig, sista jobb-helgen på vääldigt länge. Känns riktigt skönt faktiskt, för nu börjar det bli tungt att jobba. Jag blir trött för minsta lilla och magen är i vägen mest hela tiden.

Vad ska ni göra i helgen?

70 dagar kvar
-Vardagsbetraktelser | | En kommentar |

Vaccinerad

Då var man vaccinerad mot svininfluensan då, så nu ska vi slippa den. Jag har vart riktigt velig vad det gäller det beslutet, men säger min barnmorska att det är det rätta så litar jag på henne till hundra procent. Skönt att slippa fundera över det mer.

Lyssnade på hjärtljuden också. De ligger stadigt på 140 slag/min och magen blev mätt till 29 cm (SF mått). Så allt verkar vara som det ska och vi växer som vi borde. Nu blir besöken tätare och jag ska dit redan om två veckor igen. Känns väldigt skönt faktiskt.
-Graviditeten | | 2 kommentarer |
Upp